Hva holder Josef ved frembæringen i tempelet?

Hva mener dere?

Frembæringen i tempelet
Nå males alle de sorte konturene og detaljene kommer på plass.  I forbindelse med scenen nede til høyre, som viser frembæringen i tempelet, har vi nå en interessant diskusjon gående på atelieret, nemlig – hva er avbildet i bakgrunnen til venstre for Kristusbarnets glorie?

Detalj av Josefs venstre hånd med attributtDet vi er sikre på er at vi ser en hånd. Josefs venstre ligger bak ryggen til Maria og hånden kommer opp bak hodelinet på skulderen hennes. Håndflaten er vendt mot oss. Hånden støtter under/holder frem en svært nedbrutt rund form. Den sorte kontrustreken har sklidd og trukket seg sammen i dråpeformer på den glatt overflaten til imitasjonsgullets lasur. Sett i mikroskop ser vi det vi mener er et bitte lite dyr i sentrum av den runde formen. Det har små aksenter som markerer pels (- eller fjær?) på samme måte som på sauene i gjeterscenen oppe til høyre.

Til høyre ser dere Eivinds raske blyanskisse av hva vi mener vi kan se når vi observerer overflaten og studerer overflaten i mikroskop og sidelys. Det kan jo ev. være et lite lam. Det er malingutfall i nakke og hodepartiet.

SÅ – kjære kunsthistorikere og andre – har dere noen mening om dette? Kjenner dere til parallelle eksempler? Hvis det ikke er et offerdyr på en rund beholder som f.eks. en kurv eller tallerken. Hva kan det da være?

Det ble gitt offer ved frembæringen:

‘Da der var gået omkring fyrretyve dager efter Jesu fødsel, tog Josef og Maria ham op til Jerusalem for at fremstille ham for Herren og for at bringe deres offergave. […] Som offergave for moderen krævede loven et årgammelt lam som brændoffer og en ung due eller turteldue som syndoffer. Men loven tillod, at hvis forældrene var for fattige til at bringe et lam, så ville et par turtelduer eller to unge duer, den ene til brændoffer og den anden til syndoffer, også at gjøre fyldest.’ (http://bibletro.dk/ index.php?ID=50&lang=da).

Advertisement

13 Responses to “Hva holder Josef ved frembæringen i tempelet?”

 1. Kristin Says:

  Jeg er nokså sikker på at det en slags rund kurv med to duer i. Det stemmer overens med ikonografiske konvensjoner, se f eks Cavallinis mosaikk i S Maria in Trastevere i Roma. At Josef ikke har råd til mer enn minstekravet loven foreskriver, uttrykker at den hellige familie var fattig og ydmyk, og dessuten alluderer det til turteldue-metaforen fra høysangen…

 2. Spennende. Da er vi på god vei. Det kan jo være at den ene linjen vi ser ved halsen kan være at det er to fugler. Vi får ta et godt bilde i sidelys gjennom mikroskopet og se hva vi får tegnet ut fra det.

  Maria og Josef var jo fattige og var ‘kledt i den tarveligste drakt’, men her på frontalet er de jo fremstilt med hva som ser ut som kostbare røde, grønne og blå tekstiler?

 3. På skissen til Eivind ser det jo isåfall mer ut som en due enn et lam, syns jeg – ! – en liten due i et rede?

 4. ja – Eivind tegnet det ut som en due, men det er en tolkning. De små avsatte strekene ser mer ut som pels enn fjær, men nå er jo dette veldig lite, da. Sirkelens ytre diameter er ikke mer enn 3,7 mm. Vi får titte sammen i mikroskopet på fredag!

 5. Margrethe Stang Says:

  Jeg er enig i at dette logisk sett bør være 2 turtelduer, jfr frontalet fra Tresfjord og forsåvdt Skaunfrontalet, selv om duene der er mindre tydelige. Det mest kjente eksemplet på Josef med kurven med de to duene er kanskje portalskulpturene fra Reims?

 6. Elisabeth Andersen Says:

  Flere av Madonnaskapene har bevart Josef som bærer to turtelduer i en kurv, som offergave: Norra Ny, Urdiala og Kumlinge i hvertfall.

 7. Elisabeth Andersen Says:

  om de to duene står det i Lukas 2: 24 ( i forbindelse med Frembringningen i tempelet): “De skulle også bringe det offeret som Herrens lov påbyr: et par turtelduer eller to dueunger”

 8. Mona Says:

  Ser i en liten bok om Josef. Der er han avbildet av en spansk kunstner med to duer i et lite bur forbindelse med frembæringen av Barnet i tempelet. Det støtter opp om det Kristin skriver.

 9. Mona Says:

  Erla har heldigvis nå påpekt Nigels referanse av duer på flere alterfrontaler under behandlingen av motivet “Presentation in the Temple”. Vi vet nå sikkert hva motivet forestiller. (Dessuten full klaff for Eivind!)
  Siden ikonografi gjerne inneholder flere lag av sammenhenger og tolkninger, vil jeg tilføye litt mer, bl.a. om hvorfor duene er representert – for dem som evt er interessert i slikt. In short:
  Frembæring av det førstefødte barn i tempelet var en jødisk skikk til minne om da deres folk ble spart i Egypt (Ex.13, 11-15). Den tidlig kristne kirken annekterte raskt denne tradisjonen, and this became simultaneously the feast for ‘The purification of the Virgin’, requiring the sacrifice of ‘a pair of turtledoves or two young pigeons’ (cf. Lukas 2, 22-38). According to The New Jerusalem Bible (p. 1691) only the mother needed to be purified, the child, however, had to be ‘redeemed’.
  Then, during the 11th century the feast of Candlemas (Kyndelsmess), with the ceremony of blessing the candles for the next year, was celebrated (2. February) with the feast of the Purification of the Virgin (40 days after she gave birth to to the Christ Child). The idea of the supposed virginity of the bees and their vax for the candles was insisted on; and the vax of the candles was thus regarded as typifying in a most appropriate way the flesh of Christ, born of a virgin mother.
  Now – returning to the birds in the basket(?) Why doves?
  The reference by Lukas is from Lev. 12 in the Old Testament: “Such is the law concerning a woman who gives birth to either a boy or a girl. If she cannot afford a lamb, she must take two turtledoves or two young pigeons, one for the burnt offering and the other one for the sacrifice of her sin. The priest will perform the rite of expiation for her and she will be purified.”
  Sorry for the change of language, but I am right in the middle of an article on candles…

 10. Dette er fantastisk, at vi har fått brakt på det rene hva vi skal se etter når vi ser på dette området! – det som allikevel er den store utfordringen når vi står der med penselen i hånden og skal dra de sorte linjene, er hva vi konkret skal male, hvor linjene skal gå! Som Kaja skrev innledningsvis er det veldig uklart akkurat hvordan tegningen er her – de tidligere registreringene og avtegningene av konturlinjene gir heller ingen mening når det kommer til dette området. Da er nok henvisningene til andre, tilsvarende fremstillinger forhåpentligvis mer matnyttige!

  • Ja- nå har vi jo mange gode referanser på at Josef kan holde en kurv med to duer. Nigel henviser f.eks. ikke til hva som er grunnlaget for hans tolkning. Da gjenstår det å se på de fysiske sporene og se om det faktisk kan bli til dette ut fra hva som er bevart av motivet og hvordan det er utformet.

   Neste skritt blir å undersøke med forskjellige optiske hjelpemidler som mikroskop og hele spekteret av lys om det er dette det blir til når vi tegner det ut. Tenker vi bør ta et makroopptakt via mikroskopet i side og normallys og tegne det ut elektronisk i stor forstørrelse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: