Og så er frontalet ferdig rekonstruert i all sin herlighet

Det ferdige resultatet. Foto: Mårten Teigen KHM, UiOOg så er alle detaljer på plass og det rekonstruerte frontalet har fått sitt endelige utseende. Nå skal det pakkes og fraktes til kirken der det igjen skal monteres foran alteret der originalen opprinnelig var plassert. Det blir spennende å se den i sitt rette element!

Vi kan igjen oppleve bakgrunnens overbevisende gyldne virkning med det speilende imitasjonsgullet. Det er denne teknikken – den gule lasuren på høypolerte sølvfolier i bakgrunnen- som har endret seg mest i originalen. Der har sølvet korrodert og lasuren mørknet og derved det himmelske lyset sluknet. Der de grønne og røde lasurene ligger direkte på dette ‘gullet’ ser det ut som transparent emalje.

Selv vi som sitter inne med mye kunnskap om hvordan materialer endrer seg over tid og om de originale teknikkene er det fasinerende å se det endelige resultatet i all sin fargeprakt. Det gjør denne rekonstruksjonen interessant, også i forskningsøyemed, da vi ikke kan forstå det fullt ut før vi opplever dette.

Det må ha vært en opplevelse utover det hverdagslige å komme inn i kirken og se denne kostbarheten med sine skinnende virkninger på linje med gullsmedarbeider og glassmaleri.  Det gav en egen estetisk opplevelse da – som nå.

Gratulerer med et flott resultat Katrine, Anne, Sarah og Lars!

 

Advertisement

4 Responses to “Og så er frontalet ferdig rekonstruert i all sin herlighet”

  1. Så vakker! Gleder meg til å se den på plass i kirken. Takk for postingen – dette har vært fint å få følge med på 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: