Krittgrunderingen ferdig pusset!

Sarah har pusset ferdig grunderingen på forsiden av frontalet, og resultatet er lekkert – som den mykeste baby-hud!

Overflaten har akkurat den glattheten og mykheten som skal til for legging av både sølv og malinglag, samtidig som det ferdige resultatet verken er stivt eller dødt.

Nå er overflaten så nydelig at det nesten er synd å gjøre noe som helst mer med den – men det skal vi! Nå er det bare å sette i gang med opptegning av komposisjonen og innrissing av de tegnede linjene med treskjærerjern, før det skal legges sølv på bakgrunnene og rammen.

Advertisement

2 Responses to “Krittgrunderingen ferdig pusset!”

 1. Hva slags treskjærerjern brukte de dengang til den jobben?

  • Hei igjen Boni!
   Undersøkelsene til Unn Plahter av de 31 norske frontalene konkluderer med at det ble brukt et spisst redskap til å risse inn motivene. Risselinjene kan variere fra skarpe og smale til vide og mindre dype riss. Dette kan indikere at de har benyttet verktøy med forskjellig grad av skarphet innen samme maleri. I noen tilfeller ser man at omrisset av arkitekturelementene er utført noe grovere enn selve scenene. Enkelte steder kan man se at starten på risselinjen er dypere enn der verktøyet har blitt løftet opp i enden av linjen (Plahter 2006).

   Til denne rekonstruksjonen har man valgt å bruke et spisst treskjærerjern ettersom det gir et lett og konsist resultat, med tilsvarende utseende som på originalen.

   Innrissene av dekorasjonene på de polerte sølvbakgrunnene har en annen funksjon. Der vil man imidlertid velge et redskap med en mer avrundet tupp da man presser linjen ned i sølvet uten at dette skal sprekke. Forsøk med en agat med en spiss avrundet tupp gir et godt resultat på prøveplatene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: